Att odla chili hemma kan vara en givande och spännande hobby, särskilt för de som älskar att laga mat med färska kryddor, göra sin egen hotsauce, eller bara vill förgylla vardagen med lite hetta.
Här följer en detaljerad guide om hur man förodlar chili i svenska klimatförhållanden, inklusive vad man ska tänka på och hur man sköter om plantorna under hela processen.
Steg 1: Välj fröBörja med att välja chili efter din egen smak och vad du tänker använda chilin till. Tycker du att Jalapeno är starkt eller är du en rutinerad chiligalning? |
Steg 2: Förberedelse av odlingChili bör förodlas inomhus, vanligtvis mellan januari och april, beroende på vilken sort du väljer och när/om du planerar att plantera dem utomhus. Du behöver följande material:
|
Steg 3: Sådd
|
Steg 4: Skapa bra växtförhållandePlacera sådden på en varm och ljus plats, där temperaturen ligger mellan 24-28 grader (ej över 30). |
Så här brukar mina element se ut. I januari är det ut med julpynt och in med chilipynt.
Steg 5: GroningChilifrön kan börja gro efter ca 7 dagar, men kan kan också ta flera veckor på sig innan något händer, beroende på sort, temperatur m.m. |
Steg 6: Vård av plantorna
|
Steg 7: OmplanteringNär plantorna fått 2-3 par karaktärsblad (de riktiga bladen) är det dags att omplantera dem i större krukor, ca 8-10 cm i diameter kan vara lagom storlek till första omplanteringen. |
Steg 8: UtplanteringNär risken för frost är över (vanligtvis i slutet av maj) kan du börja vänja dina chiliplantor för utomhusmiljön. |
Lite stark chili
Stark chili
Superstark chili