Jalapeno Hot Sauce
Ingredienser
- 450g Jalapeno, ca 10st (eller annan chili)
- 1 Lök
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 tsk Mexikansk oregano (valfritt)
- 1/4 tsk Kummin (valfritt)
- 1/2 tsk Grovmalen svartpeppar
- 1,5 dl Vitvinsvinäger
- 1 dl Vatten
- 1/2 tsk Salt
- ca 10 kvistar Koriander
(eller dill för sås till fisk/skaldjur,
persilja till det mesta,
basilika eller annan ört,
om man inte gillar Koriander)
- Saft från 1 Lime
- Lite smör eller olja till stekning
Gör så här
- Ta bort stammen från Jalapenjon och skär dem i halvor.
(Eller valfri chili. Tänk bara på att anpassa mängd efter önskad hetta.)
- Svetta lök och vitlök på medelvärme i lite olja eller smör.
- När löken mjuknat, lägg i Oregano, Kummin och Svartpeppar.
- Låt gå ihop en stund, helst utan att det får färg.
- Tillsätt Jalapenjo, Vitvinsvinäger, Vatten och Salt.
- Låt koka upp.
- Mixa ihop allt, tillsammans med Koriandern och Limejuicen.
- Låt svalna och häll upp i lämpliga flaskor. Förvara i kylskåp för bästa hållbarhet.